Monday, August 15, 2011

Bekas Makanan

Hai.Tiba-tiba terfikir nak sharekan apa yang ada dalam aku punya 'kotak kering' pada kamu semua. Bukan niat untuk menunjuk apa yang aku ada. Tidak ada yang hendak ditunjuk sangat pun aku kira. Lagi pun sebelum ini ada juga yang tanya aku guna kamera/lens jenis apa. Jadi semperna hari baik bulan baik ni, aku kasi tahu satu2 ekk...Tak banyak.

1. Body Nikon D90 + MB-D80 battery grip
- Ni lah satu2nya kamera aku. Tak ada kedua, ketiga jauh sekali. Bukan kamera pertama, tapi kamera kedua aku selepas D60. Seingat tukar dalam tahun 2009 selepas D60 aku jual pada sepupu. Aku beli sekali dengan battery grip. Untuk lebih grip dan kacak orang kata. Bukan aku kata ok. Dia punya spec aku malas nak cerita detail..Kau boleh search kat mana2. Banyak dia punya review..

2. Nikon 50mm f/1.8D AF
- Aku punya fav lens.Kecik,ringan,mudah,pantas.Hasil foto yang superb! Aku selalu guna untuk portrait dan street. Tengok gambar2 aku guna lens ni..Lawa kan..kan..kan! Sangat2 disarankan kepada penggemar fotografi. Dan aku rasa ramai photog yang dah pun memiliki lens ni. Harga boleh la berbanding lens2 lain. Ada 350-400 kau dah boleh angkat satu.Puas hati!

3. Sigma 30mm f/1.4
- Tak tahu nak cerita apa pasal lens ni, sebab aku baru guna dalam 2 bulan lebih kurang. Orang kata masih dalam proses berkenalan. Aku pernah cerita, aku jenis yang ambik masa nak belajar sesuatu yang baru..(ish,,tak tahu nak olah ayat cam mana). Jadi, buat masa sekarang, aku bagi lebih fokus untuk lens ni berbanding lens lain. Ke mana2 saja aku bawak..Peduli lah orang nak kata apa. Cuma satu cek nak habaq, bokeh dia memang perhhhh tak hengat!!! Tak percaya view gambar pertama entri ini.

4. Nikon 85mm f/1.8D AF
- Sangat berguna untuk candid moment masa kat majlis2..Siap boleh skodeng lagi..Bukan aku,orang lain.Untuk street photography pun cun. Dalam keadaan kurang cahaya, lens ni sangat2 membantu..Love it! Muahhh sikit...=D

5. Nikon 10-24mm f/3.5-4.5G
- Orang dok panggil UWA tu, lens ni lah...Hehehe. Serius, aku mula2 dulu pun tak berapa nak faham istilah2 merepek fotografi ni. Bokeh, DOF apa kejadah semua tu. Hahaha...Ok2, 10-24 ni lah satu2nya lens aku masa zaman D60 dulu. Lens ini pun aku selalu guna untuk tugasan majlis2 perkahwinan. Efek UWA dia tu yang tak boleh tahan tu.Sangat dramatik! Cuma secara peribadi aku lebih suka fisheye UWA punya efek. Lagi supersonic! hahaha!!

6. Nikon Rechargeable Battery
- Aku ada 2 bijik...Untuk keselamatan. Terutama bila mendapat tugasan yang berjadual padat. Dan tak sempat nak charge aku punya battery. Satu kong satu lagi boleh guna..=)

7. Thirsty Hippo
- Apa kaitan menatang ni ada sekali dalam kotak ni? Haa..bagi siapa2 yang malas macam aku nak beli Dry Box/Dry Cabinet original, nak tak nak kena juga lah buat macam ni, walaupun ada juga kesan sampingan. Sebenarnya thirsty hippo tu untuk mengawal kelembapan dalam air-tight container a.k.a Dry Box DIY supaya sentiasa kering. Jadi risiko fungus menyerang lens2 kesayangan tu boleh lah dikurangkan. Ada faham? Ok..Next!

8. Container Kedap Udara - Dry Box DIY
- Beli kat kedai2 hardware..Tak pun kedai Super Save.Berlambak..Macam2 saiz ada.Supaya nampak lagi best, aku beli sponge pencuci pinggan, aku susun cantik2.Bagi kamera & lens2 tu selesa duduk dalam. Alaa..berapa sangat lah harga sponge tu kalau nak banding dengan kamera canggih kau tu. =)

Ok, rasanya cuma itu sahaja yang termampu aku nak tunjuk pada korang. Lain2 aksesori tu tak payah lah..Bukan penting sangat pun.
.
.
OFF!

29 comments:

Nurarnida Sabrina said...

Bekas makanan? Isi bekas makanan gini kalau buat makanan harian boleh kopak.HHAHAA

AmirFX said...

Wahhh.. Banyak lens ehhh.. Boleh produce rancangan Dari Lensa Erolnukman... haha.. Aok.. Ko lom padah gik negatif pakei thirsty hippo...

Umie Artoqiemie said...

Ya Ampunn...

tok baruk photographer professional...

erolnukman said...

Nurarnida Sabrina:
Serius Kopak! Belum cerita harian..Bulanan pun pada..hahaha

amirFX:
sikdalah byk sbenarnya mir..try test nanggar lens dak member2 blogger lain.kompom byk gik..hehehe!

negatif bila makey thirsty hippo tok,oleh krana nya tlalu kerin,boleh molah getah2 lens ya kerin,lalu tkupak.kawalan kelembapan dlm kotak ya sik sbagus dry box ori.ya nak d tauk aku laaa..=)

umie:
Ya Ampun umie...xdalah smpey ke tahap pro.hehehe..hobi2 sama cam ktk juak. =)

Khairul Antasha said...

hehe..kmk tertipu..kmk imejin akan ada gmbr makanan..cek2 'makanan' lain..hahaha..

labulabi said...

fisheye plsss.hehehe.cara yang selamat untuk menjaga kamera pok.p aku mula2 jak make benda ya.time tok masih gik di dalam beg.xda masa nak ngabasnya dolok.hehehe.

Jue said...

urm aku kah lam almari baju aku pun camera haha
ok ka sik hor?
risau juak mun ada tumbuh pa2 di lens nya
kwn mdh mahal hor mun repair ><

ciK LyndaWawa igUana said...

bekas makanan pa mahal gilak barang2 ya...mun ya bekas makanan...berik ngan kmk jak..mek mok terimak bekas makanan kitak ya dengan hati yang terbuka..hehehe

Norris said...

sama kita pok..aku pun kei kontena gia..ahahha..hippo pun sama...lens jak sik sama...ku jeles dgn 30mm ya...
tok nak nanya..apa beza 50mm n 30mm pok?

bokeh nie kacak gik? 50mm ka 30mm u ya?

erolnukman said...

KA:
'makanan' lain ya mun djual jadi brg makan bnr2 aih..hehehe

labulabi:
lupak jak lah dolok fisheye pok..hehehe! yalah,masa D60 dolok nang dlm beg ajak..takut juak ku dgn kesan2 fungus ya..huhuhu

jue:
bukan nak kata apa la.nang bahaya juak sbenarnya..aok,mahal mun nak g repair.

ciklyndawawa:
ceh...tp hati kmk tok masih blum tbuka gik.hahaha! sik akan ehh...

norris:
beza nya dr segi focal length & aperture.Masing2 ada klebihan..Secara peribadi buat masa tok,aku suka focal length 30mm.Cuma ada payah sikit nak handle pada aperture besar(f1.4)...sik brapa pasti juak sbenarnya sbb masih proses blajar makey 30mm tok. Mun cerita pasal bokeh,dari segi teori f1.4 memanglah lebih tp 50mm f1.8 pun kacak bah.susah juak aku nak molah pbandingan pasal ya.=)

Krisno said...

haha...hebat bro...banyak juak lens..

Jue said...

oh...oraite..esok ku cr bekas kedap mknan!!
nebes ku aih!

mat said...

dah besar keluarga dslr u dah pok...hehehe

Hanie_Dew said...

memang pandai jaga barang berharga. bagus bagus...

beli la brand tupperware.memang kedap udara habes!

erolnukman said...

krisno:
hobi + pelaburan...hehehe

jue:
hehehe...yg kecik pun sik apa.asal cukup body + lens..beli thirty hippo jenis paket.=)

mat:
besar sik besar,kira dah branak pinak juak dah lah..hehehe.

hanie:
kena jaga cik hanie..merajuk karang susah.=P

am-rie said...

bleh tahan lens2 ya..
sangat teruja nak memiliki UWA bro, tp hari2 aku uwa..uwa..nangis ngenang harganya..hehe

hani apandi said...

kdk syuk juak.kmk jak eran nya bercari kontener tok.duhal k engkah dak lens.haha

Kamil L said...

banyak na pelaburan dah o.o..hehe... tapi sik pa, asalkan puas hati kan :)

erolnukman said...

amrie:
hehehe...ko tauk mula2 aku pas meli UWA ya dolok,rasa bsalah sik tentu pasal..ngenang duit.Gila eh..=P

hani:
pelik2 jak kan mun nak d kenang2..hehehe

kamil:
yerppp! puas hati~~..(begegar jiwa)hahaha...

wa khairul onggon said...

Wasseh... bagus juak share inpo mcmtuk.. atleast ku tauk Nikon pun lens apa.. Sudah berkira2 lompat ke Nikon andai kata sistem Sony yg baru mengecewakan hati yerrdehh.. Berapa rega Nikon 10-24mm ya pok mun baru?

erolnukman said...

abg onggon:
masa ku mula2 beli dolok dlm tahun 2008,mun sik salah RM3500..beli kat kch.sik pandey nak main order2 masa ya..hehehe

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wah!cikgu...cikgu...mak seh byk2 kongsi segala benda2 gia..alu copy n paste anak murid nangga entri tuk..al-maklum,anak murid tuk baruk nak bljr meniarap dlm dunia photography...trimak kaseh byk2 cikgu..moga cikgu sentiasa diberik ALLAH rezeki yng melimpah ruah, bahagia n sentiasa sukses dlm apa juak bidang..aih,pjg juak ucapan doa mek tek..=0).

cikgu mmg tidak lokek ilmu..terharu mek aih...kelak anak murid dtg nanyak agik,k..wehehehehe =0).

erolnukman said...

vivilim:
lalu panjang ucapan oo..hehehe

ok,nak nyk ktk makey nikon model pa?utk info - mun ktk makey nikon model D40,D40x,D60,D3000,D3100,D5000,D5100 ktk sikpat makey lens 50mm f/1.8 yg ada 'D' d belakang nya..dapat pakey,tp tpksa manual fokus..=( tp jgn susah,nikon dah ada ngeluar 50mm yg baru nang dapat pakey semua body nikon. 50mm f/1.8 'G'..haaa,ada 'G' d belakang nya..apa maksud G?ya kmk xtauk..gila kali.hehehe..tp yg type 'G' tek ada mahal sikit la dr yg 'D'..Dlm 700 lebih camya.xtauk lah apa strategi dak nikon molah kedak ya..Mun makey Canon,xda masalah..semua ON! =)
sekian terima kasih..hihihi

Amni said...

kamek cuma mampu nangga jak... ya la kamek da madah ngan incik labulabi.. mun kamek nikah.. kamek mok tak duak jadi photographer kamek... bergabung... waahhh... mesti gempak gambar! nang best! berangan! =p

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

selamat pagi,cikgu! =0)
cikgu..G stand for gila aka ganas! hehehehehehe =0).

cikgu, dolok mula2 mek makei D3000..bila duit tabong amal bersamamu mek penoh, hubby mek beli nikon D7000..baruk juak mek makei..tapi kmk tuk blm pandei nak makei..setting n adjust kamera ya nang blm diusik...hehehehe..buku panduan pun sik dibaca mek..nak nama kejeron nangkap gmbr..;0). kakya, kmk frust bila gmbr ditangkap sik sperti yg dimaok.

mek ada sigek speedlight ngn 3 igek lens beli laki mek..masalah nya semua mek sik pandei nak makei n bila patut dipakei..main hentam kromo jak kmk tuk eh..laki mek rindok ati gia beli k kmk..hehehehehe..nya pun sik ada masa nak main kamera..kerja byk..
mun sik silap, kmk ada macro lens, n nak 2 igek ya sik tauk mek apa nama lens ya..
ginie tuk cikgu..tulun..tulun..mek sik pandei nak makei...sayang nangga lens n kamera duduk diam2 nangga kmk (T__T).

pitlining said...

wowww..tok baruk lens,,,ng loaded.

erolnukman said...

amni:
wah..bunyi cam best...hehehe.dapat juak tauk cara kerja org lain mun dah bgabung kedak ya..=)

vivilim:
uisshh...ya dah kira bagus lah ya...siap ada lens macro gik..cantek sangat2..kehkehkehekeh..xpa,xpayah gopoh2..last grenti ktk faham juak ya klk..=)

moni:
ehehe..tp sik seloaded kau.ada d bayar dak google.ranking pun makin nait.kehkehkeh!

a-roll rezuan said...

inau side efek kukak thirsty hippo wang contai ner bh???kau brk mak bak niru...

erolnukman said...

Side efek dun,terlalu kering...jaai getah2 kamera pun kering skali..biasalah mbai kawalan pengudaraan..so,utk mngatasi masalah dun,mun kan mai pebak kamera wang tempoh masa yg melai,jeminggu skali kap lah kan kontena dun in...bak mubik udara segar jumek masuk bah..hihihi...bas dun tutup balit.simple! :)