Thursday, February 17, 2011

1,2,3 mula...

Sejak akhir2 ini aku jarang update blog..Setiap hari bukak blog, belek2 posting lama, jengok blog kawan2 dan bukan kawan. Untuk mendapatkan cerita, nak kembangkan idea(konon2nya) yang makin lama makin tak berkembang. Mana tahu boleh dijadikan sumber idea. Nak ambik periksa SPM dulu pun aku tak setekun ini. Tidur lewat malam baca sampai lebam. Tengok,betapa aku bagi seluruh komitmen untuk blog ini. ** Tarik nafas dalam2, hembusss...

Walaupun bagi aku, aku tak perlu nak becerita, membebel panjang lebar dalam blog, cukup sekadar letak gambar2, sebab memang itu tujuan asal blog ni. Blog bergambar…Tapi sekarang aku rasa tak lengkap kalau tak menulis. Aku kena menulis. Aku jadi ketagih nak menulis. Begetar satu badan kalau sehari tak menulis.. Serius tipu!

Seiring dengan minat aku dalam bidang fotografi (tu dia ayat..), pernah juga terfikir untuk buat tutorial pasal fotografi/photoshop letak dalam blog ni. Maksud aku tutorial bukan untuk golongan yang terlalu advance..Habis tidak pun yang 2x5 sama dengan aku. Tutorial asas cara nak touch up gambar bagi nampak lagi menawan (pada pandangan aku). Sekurang2nya dengan cara tu aku boleh refresh balik otak aku ni. Yelah,lama tak buat aku sendiri pun boleh jadi lupa..Betul tak? Ilmu ni orang kata makin banyak kita kongsi, makin banyak dia masuk..Ingat betul2 tu ye adik2…

Bila fikir2 balik, layak ke aku nak bagi tutorial? Ilmu masih tak seberapa.Ntah berapa kerat je teknik2 yang aku tahu. Apa sangat la teknik2 basic yang aku rasa semua bbudak fotografi pun tahu. Bila2 boleh search kat google, youtube..berlambak tutorial..Itu pun kalau rajin laa.. Rasanya aku sendiri pun masih ketandusan tutorial..Tapi macam aku kata tadi, makin banyak kongsi,makin banyak masuk…Harap lepas aku kongsi segala ilmu yang aku ada, aku dapat lebih dari apa yang aku ada sekarang. Hehehe…Bijak bestari bukan?

Persoalan seterusnya…
.
.
Nak mula dari mana?

25 comments:

Tiq said...

auk eh..sik salah share ilmu di dada kitak ya ngan urang..hehe

kacak gambar² kitak ya

ztie said...

polah jak tutorial. paling2 org google g blog ktk up juak traffic. hehehehe mun kmk pndy polah tutorial ka. lmk dh kmk mlah. masalahnya kmk xpndy. seperti biasa3 gmbr2 ktk kacak.pelu kah kmk makey dslr juak utk mendapatkan hasil gambar mcm ktk? huhuhu

SweetyMui2 said...

aie..layak bah..kacak2 gambar ktk edit.huu.sama ngan idio juak.hee..kmk mok blaja polah header ke dirik tok.hee

♥ solehah ♥ said...

aie.jp2.cne kmk penah ngga umah dlm gmbr ke3 ya ow?? hehe

AmirFX said...

Mulakan dengan bismillah...

chanteqmanis said...

first of all..ada juak nama kmk msuk lam blog ktk oo.hehe...terperasan sekejap..=) btw, good luck to u bro!hihi..i'm into photography as well.tp blom ada kesempatan utk itu.wish me luck ya..:)

Globalized Dayung said...

Pok...lak ngajar aku macam ni ambik gambar kacak nun... tukar tips lah

ciK LyndaWawa igUana said...

ajar kmk juak aih..kmk berminat..huhuhu

labulabi said...

sila jak pok.aku pun mok juak blaja cara edit gambar dari pandangan mata u.hehehe.aku sokong 100%.hehe

Khairul Antasha said...

S07!!! hehehe

polah la tutorial ooo utk golongan x tauk apa2 psl edit gmbr seperti kmk tok.. ada byk blog molah tutorial kdak ya..tp biasanya utk org yg dh terer.. kmk nk mencelah pun cam x layak jak.. jd ktk polah la tutorial sempoi2 utk golongan biasa2 tok..yerrrr....

share la apa yg ptut..lagik bagus share la properity beger ngan kmk orgg.... erkkkk...

miss Fida said...

sharing is caring bah..share jaklah..kmk byk sik tauk bah..walaupun mek sik minat glak nak ambik2 gambar tpi kmk suka edit gamabr..ehehe....

fLo said...

haaa...good! bgs ktk brik tutorial..mek br mok berjinak photo2 tok..yerr~

start dr mula la...mula2 bh...mula dr kosong..okeh!

Norris said...

layak pok...pok berik la tuturreal yfg lom ada di youtube atau yg lom dberik dak otai2..simple2 ya yg best..senang urg paham..kan kan cikgu?

FaRiZa said...

cekgu, tolong buat tutorial. kmk student pertama akan sign up kelas tutorial tok. kmk sokong! kmk org pun mok jadi pandei kedak cekgu juak. hehehehe

am-rie said...

polah jak tutorial ya bro..org yang noob macam mek org tok nang ketandusan skill dahagakan informasi..
tapi yg paling best nak.. mun dapat prosperity burger ya dikongsi2 kita dua ok juak..hehe..

d_tieah said...

Hendak seribu daya..
Buat jak lah, ilmu tok kan bagus mun dikongsi..
Insya Allah ilmu ya juak boleh jadi bekalan kita kan?

Entry Terbaru : Topup RM10 Boleh Tahan Sebulan

mat said...

teruskan jak pok...

erolnukman said...

gulp!! lalu rasa cuak nengar smua maok..apa jak lah teknik/tips nak k ajar aku..maok atur bnr dolok silibus tok.kak ya maok ada tenaga2 pengajar sbagai pembantu..contoh nya mcm bro faizal aka odio,khairul onggon aka wa kaljis,nonofara,mat,syuk,labulabi, norris,amrie & mana2 gik lah..ikut giliran...hahaha! apa macam?ada berani?

Faizal n Fashitah said...

Suka ku nangga gambar Prosperity beger ya. sebab gambar ya nyoh ku lapar jak hehe.. errr malam tok makan rah MCD agik laa tok ehehhehee...

Jue said...

start jak dr cney
maybe kah pix
then komen camney pat mik pix ya..setting ka pa hehehe
dolok da sorg photog mdh ngan ku
"ilmu terbaek dtg dr jalanan" & "kita learn each time we capture it"

kurt @syamaizar said...

auklah..polah jak tutorial ya rol..wpun basic, tp mun dpt tunjuk ajar dr member drik pun, lg la masyuukk..hehe..amat brharap agat rncgn ini brjaya djalnkn..saya budak bru belajar..:)

ciK LyndaWawa igUana said...

bila kitak tok nak ngajar kmk oooooo

Nikolai said...

sik hal aku sama juak :P sikda idea tok

pitlining said...

ng steady sifu photographer tok.ng kedak pro.patut jwak tokey cina Hong Kong dh nak 2tup kdey...oii,norah jones ku bank in.

erolnukman said...

f&f:
wey,aku pun lamak juak sik makan prosperity burger ya...hehehe

jue:
yalah...ada juak tpikir nak molah camya..dlm ptimbangan.=P

kurt:
ok..mun jumpa senang gik ngajar wey..

cik lyndawawa:
bila2..hehehe..rilek2 gik pikir nak ajar apa tok.=)

nikolai:
korek idea oi..blur tok..hahaha

moni:
nie,alang ku balit nie..heheh.yalah kau sik ambik terus jak malam ya..allanis morrisete gik.album the collection..