Friday, February 25, 2011

Tips: Syok Sendiri!

Ok! Pasal tutorial tu, biarlah bagi masa aku fikir dulu nak buat macam mana. Bukan lokek ilmu. Cuma tak tahu nak mulakan dari mana. Risau juga kalau2 bagi ajaran sesat. Sebab apa yang aku buat selama ni pun pakai belasah jer..Aku tak pernah ambik kursus formal atau join mana2 workshop fotografi setakat ni. Sekadar membaca dan tanya kawan-kawan. Selebihnya explore sendiri. **youtube/blog**

Mungkin lebih mudah kalau aku share kan sedikit tips. Tak kira lah aku nak bagi tips apa pun. Yang penting aku kongsi. Cuma, sebelum tu awal2 aku nak bagitahu, tips yang akan aku bagi ni semua ikut kepala aku sendiri. Kalau ada yang sama dengan tips2 lain yang pernah korang baca kat mana2, kira kebetulan lah tu. Siapa2 yang nak ikut, go on..Tak nak, abaikan..

Ok,kita teruskan…

Yang pertama, dalam fotografi, kau kena ada perasaan ‘syok sendiri’. Ya! Syok Sendiri..Tak payah baca ulang2 kali. Sangat penting dalam apa2 bidang sekali pun aku rasa. Cuma perasaan tu kau pandai2 lah kawal. Jangan berlebih sudah. Cukup untuk bekalan diri kau sendiri. Tak payah nak tunjuk kat semua orang. Aku percaya tak semua orang suka. Dia lebih kurang macam ni laa..Kau kena hargai dan 'kena suka' hasil karya kau sendiri dulu sebelum bagi orang lain judge karya kau. Mudah bukan? Tapi jangan pulak kau melenting lebih bila ada yang tak suka. Yang penting kau suka. Dah nama pun syok sendiri..Kan,kan,kan…

Maknanya bila perasaan syok sendiri tu dah ada dalam diri, kau nak menghasilkan sesuatu karya tu pun dia punya feel rasa lain macam sikit. Lagi2 bila kau dah tengok hasil dia. Kau renung dalam2, pejam mata, tarikh nafas…fuhhh.Mahu dekat sejam jugak nak adjust lubang hidung tu bagi kempis balik..haha! Ok..itu over...

Sebelum perasaan syok sendiri tu datang, baik aku berhenti sampai sini dulu. Mungkin kita boleh jumpa lagi dalam segment tips yang akan datang. Siapa2 yang nak tambah atau nak tolak apa yang aku bagi ni, dipersilakan…Terbuka. Bukan semua aku cakap ni betul. Sebarang pertanyaan boleh kemukakan diruangan komen. Kalau boleh aku jawab, aku jawab.. Sila-sila….
.
.
Tips syok sendiri!

21 comments:

AmirFX said...

Syok sendiri... Mmmm.. Meijin lok.. Kira kedak meijin dikpun baguslah? Ok... Thanks for the inpo... Gambar org ngangkat tong gas ya kacak... Nang koat menar jak org ya....

miss Fida said...

aok..bena kata ktk..kita knak suka ngan hasil kerja kt baruk urg dpt hargai n suka juak..knak font ktk ada kecik ada besar...?

ChiLaBaey's Spot said...

Bab 'Syok sendiri' tu memang saya setuju... Mula2 tu memang macam tu, tapi lepas dapat komen dan pujian, sikit2 kita perbaiki dan cari teknik yang betul... Bila dah dapat jadi satu kepuasan... Betul tak cikgu... :)

erolnukman said...

amir:
yup!mejin dik mpun bagus...sangat bkesan aku rasa.cuma jgn blebih gilak laa...byk kesan sampingan olehnya..hahaha

erolnukman said...

miss fida:
font ada kecik ada besar?yaka?ok jak kat laptop kmk tok...pastok kmk cek gik.

chilabaeys:
yup..tp kena hati2 jugak dgn pujian...kdg2 pujian tu yg lagi buat terlebih syok sendiri tuu..hehehe

VIVIAN said...

berae bak mulik ajang koh..

Khairul Antasha said...

haha..aoklah..kmk suka suma gmbr yg kmk snap dr hp kmk..sebab kmk syok sendirik..hehehehe...walaupun org mdh..'ek eleh..sak jak mkey fon buruk jak.." hehehehe

kmk meijin kmk angkat tong gas ya..nang kuat org ya ngangkat oooo..mun kmk alu patah bahu kalik..hohohoh

hani apandi said...

gmbr n0.3 anak ka? cute :)

syok sendiri perlu ada.mun sik, sikkan terctus idea seni ilham dari kta pun :)

Amni said...

mena kata kitak. apa bidang sekalipun, perlu ada syok sendiri. haha.. kamek nulis puisi biasanya pun suk kedirik jak.. tah papa jak bagi urg sik paham.. hehehe...

sama ngan mirul molah lagu.. nya polah mula2 sebab suk kedirik jak.. k suka2... salu kenak kritik kamek lagunya dolok.... hahahahhaha... bajet kamek pandey la kan polah lagu.. nektok mek sikpat kritik dah... banyak pengkritik nya... takut nya down bila kamek pun gago nak kritik.. huhu....

dan mena lah.. nak suk kedirik pun berpada.. sebab bila kita terlalu suk kedirik glk, takut2 sikpat terimak kritikan urang lain... mungkin.. im just saying... *sigh*

p/s : gambar kitak amik ya kacak cikgu.. nang patut kitak molah tutorial.. sesat belajar jadi jurufoto sik hal.. jangan sesat akidah.. hehehehehehe....

erolnukman said...

vivian:
kijah mak...mulik lah..

KA:
wpun just makey kamera hp...mun pandey syok sendirik,jd kacak juak eh...

hani:
aok..my hero ya..hariz nukman.hehehe

amni:
aok...nang penting.cuma pandey2 jak.jgn over...byk juak lah org over d jumpa kmk koh..hehe

tuan empunya robok said...

ingat ada study mana mana. style!

ztie said...

ktk da d kch sik ?

erolnukman said...

Tuan empunya robok:
Pernah skali nak join 1workshop tu,tp xjd..sbb jauh.

Ztie:
sik koh..kenak kh?

d_tieah said...

Kacak..
Huhuhu..
Da g org angkat tong gas ya..
Huhuhu,, Xpa syok sendiri..
Best apa..

Entry Terbaru: Ketahui Apa Yang Berlaku Di Tahun Kelahiran Anda

Norris said...

aku sgt setuju dgn pos ktk cikgu...syok sendiri..ikut hati...sikda rule...(sebab aku sik paham rule fotografi)..ahahaha..ikut kretiviti dirik aja senang...basic belajar dari kawan2...blog2...youtube ya penting juak...

ztie said...

Berik email ktk lok or cmne k kontek

erolnukman said...

d_tieah:
tgh syok sendiri lah tok..hehehe

norris:
yalah..kita mpun jak tauk apa nak d suka kita..hehehe

ztie:
019-8399407
esdekapo23@yahoo.com.my

FaRiZa said...

setuju!

bila dah suk kedirik, baruk feel angkat kamera snap sia snap sitok.

dolok waktu awal2 ada dslr, rasa malu jak nak kuar mbak kamera. takut org madah nk show off. tp bila dh lamak2, rasa suk kedirik ya dtg, hahahahahaha nang sik lalek gik dgn org kerek kanan. bukan nak show off tp sbb dh 'syok' amik gambar. so, nang setuju msti rasa syok sendiri.

Jue said...

feel itu perlu
syok sndri lg la perlu
boh lebih jak hehehe
pa2 pun
must always keep learning =)
boh kena puji skit alu sombong
eee mencik2 haha

erolnukman said...

fariza:
yup..mula2 dolok nang malu juak ngmbak DSLR..ada indah d padah reporter..kehkehkeh

jue:
yalah..tp kdg2 maok bgegar juak rasa sigek badan bila d puji..hahaha

wa khairul onggon said...

Cikgu.. nang kacak2 gambar eh.. suka ku style u ambik gambar pok.. angle cun2.. sharing is caring hoh :)