Thursday, February 5, 2009

ADA APA DENGAN NAMA???


Hari ni seperti biasa aku sibuk ngan kerja2 aku.Lebih kurang hampir sbulan lebih jugak aku “tertidur”,sedar2 je banyak dah kerja2 aku tertangguh.Mula la kelam kabut..Minggu depan bbudak dah nak exam tp kertas ujian satu haram tak siap lagi..Serabut gak kepala mencari buku2 untuk rujukan.Dlm masa tu nasib baik le sorang kawan(pompuan) ofer pinjamkan buku rujukan dia.Boleh lah..lega...

Aku belek2lah buku & aku nampak kat cover buku tu tertulis nama kawan aku tu tadi.(mestilah tulis nama dia,tak kan nama aku plak). Tapi yang menarik perhatian aku nama yang tertulis kat bawah nama dia..Apa yg di tulis?Nama gabungan dia ngan laki dia...Aku tak kesah pun sebenarnya.Hak dia kan...hehehe..Dia cakap ‘biasala,,,romantik walaupun dah beranak sorang’(yg sorang lagi on the way)...Fuh! Respect2...

Aku tanya dia balik buku ni dia beli zaman bila??..Ermmm,,kira punya kira, buku tu dia beli masa dia belum kawen lagi rupanya...kekekeke!! Kantoi2....Tapi takpe,masing2 ada cara masing.Tu smua kenangan kalau diingat2 balik mst best..kan..kan...kan....

Sebut pasal kenangan ni,dulu aku masa bcinta tak pernah plak main gabung2kan nama aku ngan awek aku..hehehe..Cuma skarang ni aku suka gabungkan nama aku ngan anak aku..erol + nukman = erolnukman.Itu pun untuk blog ni..Tu je lah..Dan aku rasa nama aku skarang ni pun gabungan antara nama bapak + mak aku..Hairulhaswandi..Affandi + Hasmah = Haswandi..Aku rasa laaa...kan?Kalau camtu pasni aku kena lah carik nama gabungan aku ngan bini aku..Boleh bubuh nama tu kat anak kedua aku nanti..Hahahaha!

Tapi zaman2 sekolah dulu selalu jugaklah tengok nama gabungan ni tertulis kat meja, kerusi, locker, papan tulis...Kena ngan mat bunga yg lebih hardcore siap ukir nama kat tangan guna pisau tu.Fuuuh..Punya ‘indahnya’ bcinta.Sanggup buat apa saja..Bila putus cinta plak mula lah buat keja yg bukan2.Antara yang paling femes...Hisap rokok! Ada yang ponteng kelas.Buat2 keputusan ujian merosot.Baru le nampak cam watak utama ckit.hehehe...Benda2 lain tu aku malas nak crita..Lagipun korang mesti pernah jumpa lebih lagi ragam2 seprti yg dimaksudkan.Ataupun korang sendiri yang mengalami ragam2 tu..Betul tak?Baguss...Mengaku...Hehehehe..

Ni ada beberapa contoh nama gabungan...

Minah + Ali = Minali

Irwan + Ratu = One two

Faizal + Mahani = Faihani

Ezal + Mazyana = Ezalyana

Salmiah + Mansor = Salman

Abu + Ani + Siti = Sibuni
( Abu yg ada 2 org awek )

Nama2 di atas adalah rekaan semata-mata.Tu yg tak berapa nak kreatif & romantif tu..hehehe..Takde kena mengena dgn yg idup mahupun yg dah mninggal.Kalau ada persamaan, tu namanya kebetulannnnnn...

Chow!!

12 comments:

Zatil said...

Ahahah lawak eh. Aok o...masa kita maseh nemiak nang rajin la main nok kedak ya. Espeseli sidak rempuan. Maka umo bok tujoh taun! Hahah.
P.S. Kiut eh gamba kitak duak mem kitak ya!

Zatil said...

Ya Rabbi, Erol...! Lupak mek tentang lirik nok dijanji kamek ya ehhh. Woohhh. Ampuuuunnnn. Cemtok jak, mun kitakorang mok lekas, just ambik jak sajak kamek rah blog ya (sementara mek tengah carik idea k tulis nok lain bab mek ketandusan inspirasi nektok heheh).

khairul onggon said...

hahaha.. urg dolok2 suka main gabong nama tok.. hehehe... Jaman nektok lain.. nya sukati mesen nama jak cthnya: erol + fieza jadi E&F.. haha.. macam Yusry KRu & Erra fazira nikah reya.. Y&E...

Erol, ku engkah link blog ko lam blog ku.. Selamat berblog k.. teruskan..

zElDrItCh said...

hahah...nang bena juak la..zaman skolah dolok ada juak benda2 kdk ya...kinek tok rasanya dah xda gik..xda gik main2 toreh2..main tasbih dah kinek tok..aka...sms la..mun moden tek..paham2 la...dunia IT...haha...tp rasa aku la nak..orang padah x bgs2 gabung nama tok..takut maksud nya jadi lain...orang padah la..bkn aku padah..hahaha...

zElDrItCh said...
This comment has been removed by the author.
uncleawang said...

Selamat bertugas..
Tentang nama tuk..syarikat orang kita pun selalu gabung kan nama,isteri+anak jadi nama business sidak.
Have a wonderful weekend.

mat said...

jaman miak2 dolok nagn pakey mainan..sik kedak jaman kinektok...lain dah..

Erol, ku dah link blog ko dlm blogku..

erolnukman said...

Zatil :
mesti ktk ada juak gabung nama ngan can ktk nak?hehehe...Kamal + Zatil = Katil? Guro jak ek...
Pasal lirik ya,xpa..lagikpun ngr ktk demam juak riya.Sikda lah bgaut glak..Agik proses rekoding 1st demo lok. InsyaAllah 2nd demo makey lirik ktk ya..

Onggon :
Nyalah..Jaman nektok sikpat kira kita.Mcm2 ada..
Ok..makseh..Link blog ktkorg lamak dah ku ngkah ke blog aku...lalu sik madah2..hehehe

zeidritch :
Betul2...mun maksud jadi nak bagus sikpa..jgn lalu jadi maksud nak bukan2..Faham2 lah..

uncle awang :
Yalah,pastok nak molah bisnes mok molah nama gabung2 tok eh..Tgh dlm planing..huuhuhu

Mat :
wpun mcm ya, kenangan nak kedak yalah paling best bila d ingat2 balit..bleh senyum sorng2 ngenang..
makseh!

TuN TeJa said...

ahaha..gabung nama..klakar..zaman skolah dulu..kwn2 teja banyak yg gabung2 nama ni..kui3...

pastu ukir kat meja tulis..bila break..kikis balik..kui3..

Apz Krnz said...

heheh...teringat ku time itm...da juak nick name nok sambung2 juak...lapot(lahir kat airport),hampaq(hang malu,hang lapaq)....da seorng ya..nya pdh ngn dak senior nya minat ngan chicken(karekter lam Young N Dangerous)Time ya sesi orientasi block..so dak junior mesti agak dak senior.. alu knak tunggah Reban.hee.

erolnukman said...

Teja:
mesti tulis kat meja guna liquid paper..hahaha!

Apiz:
Hahahaha..Reban! gik asa..suka glak ngan Chiken..Tapi aku suka Ho Nam..Hemsem!!
kakakaka!!!

ibnismail said...

Wah...makin hebat blog ko rol...teruskan berkarya...KESIAN>>>...hahaha...