Monday, October 4, 2010

Gambarajah 1.2 (Bahagian 2)

Pada awal penglibatan aku dalam hobi baru ini, memiliki DSLR tidak semudah yang disangka. Maksud aku bab pengendalian kamera. Mula jadi serabut dengan butang sana sini. Function entah apa-apa. Mode pelbagai. Istilah merepek repek! Hanya berpandukan buku manual semata-mata. Walaupun segala-galanya lengkap ada dalam buku manual, tapi mood untuk mempelajari secara teori hilang! Tidak seperti sebelum memiliki kamera. Semua berubah. Aku sudah bosan dengan teori! Yelah..kamera sudah ada di tangan. Jadi,faham-faham saja lah...

Untuk mengambil jalan mudah, mode auto pada kamera digunakan sepenuhnya. Nak ambik gambar close up, guna mode yang ada lambang bunga..Gambar landskap/permandangan, guna mode lambang gunung, potret guna mode yang ada lambang kepala perempuan. Kalau nak ambik gambar objek-objek yang bergerak sikit guna mode lambang orang tengah berlari. Senang..Tak payah sibuk-sibuk nak adjust itu ini. Shutter, aperture, ISO, semua dikawal oleh kamera!

Hasilnya???..Tidak seperti yang diinginkan. Yelah, dah nama pun mode auto.Seratus peratus kehendak kamera. Dari situ aku mula fikir balik. Sampai bila nak guna mode auto. Dengan hasil gambar yang ala kadar. Baik tak payah beli DSLR. Tak boleh jadi. Aku kena belajar. Lambat pun lambat lah..Nak tak nak, orang yang bertanggungjawab ini lah yang terpaksa mengajar aku walaupun cuma melalui SMS. Hehehe..jasamu dikenang!

Seperti pengguna DSLR lain, maksud aku lebih kepada pengguna yang baru nak menghayati seni fotografi, aku tidak terlepas dari mengambil gambar-gambar sunset, water drop, close up tumbuh-tumbuhan. Yang aku kira menjadi gambar wajib dan harus menjadi sasaran utama. Melalui kajian dan pemerhatian aku la...Kalau aku silap, sila perbetulkan.

Lagi satu, ambik gambar sendiri depan cermin. Bersama-sama dengan 'kamera pusing2' anda.. Bersepah gambar macam tu dalam simpanan aku. Pose kena jaga. Bujet kasi nampak macam pro sikit! Hahahahaha!!!!..
.
.
ISO,APERTURE,SHUTTER!

21 comments:

labulabi said...

best cita ya pok.senyum sorang aku lehnya.tingat masa ku da kamera flim dolok.paksa cuci bok tauk hasilnya.hehehe.

am-rie said...

bro, gambar water drop ya membunuhku..mabeles!!

Teh O said...

semoga terus success dlm bidang tok mbok.. aku dah narit dirik awal :)

Kenny De said...

wah. amat diak ji gmbr ya bro. nang melayan lah :)

ChiLaBaey's Spot said...

Sangat2 admired dengan gambar titisan air tu... Tak pernah cuba lagi.... Bila mau ajar ni... :)

AmirFX said...

Best mun ada kemere canggih kedak ya.. Nang mabeles jak gambar... Bezanya skill jak gik.. Ingin jauk aku memiliki skill ya.. P time tok gik training ngan kemere phone jak..

Faizal n Fashitah said...

Mena kata ko. Sampei bila nak ngarap ngan mode auto jak. Bagi yang dah memiliki DSLR, mode auto ya kira pakei beginner jak. Hasil memang sikkan memuaskan ati. Mun aku pun, prefer go for manual. Atleast ku pun set apa yang ku maok.

Amni said...

Mena ya gambar sunset, gambar bunga close up.. gambar dirik depan cermin.. nang salu mek jumpa urang start dengan benda kedak ya.. sama macam kmk... ekeke... cuma sik mampu la nak beli kamera canggih lok... hee... rugi kmk sikpat tengok gambar yaa... erm...

BSI said...

waterdrop ya kacak..sapa nitit aek ya?

kaljis aka onggon said...

Mode kemre depend ngan situasi juak, selalunya mode auto menyelematkan kita dlm situasi yg mok cepat terutama pengalaman aku trebeling yg sekda masa makei manual. Aku suka makei manual time main slow shutter, landscape ngan macro jak..

Ada sorang pro ku sik ingat nama melayunya (org puteh ekceli) nya ngakuk makei auto jak.. yahhh.. Dont worry, sekda betul sekda salah dlm photography, yalah ku suka :)

Norris said...

water drop ya hebat!!!!!!!!!!!!...kacak na bro....eh...ku selalu juak kei auto mun ambik function...malas pikir..bila nak gago2 manual nak...setuju ku dgn Kaljis

Khairul Antasha said...

yalah kmk nak ngetest keta auto gik kaktok.. mala jak manual..erkkkk..kuar tajuk dah...

gmbr air ya nang kacakkkk...

erolnukman said...

labulabi:
yah..kamera filem lagik mencabar.nasib bait lah d era digital tok smua mudah.

amrie:
uittt...makseh bro..=)

iman:
laa..bukan sik pernah tfikir sampey ke peringkat success ya.kau mpun jak tauk2..hehehe!
lalu nak narit dirik..

kenny de:
makseh kenny D...:)

chilabaeys:
ish...apa pulak.gambar lama ni.sekarang dah tak buat dah.hehe...

amirFX:
edit jak lebih ya mir...mun nanggar gambar ori,sikit pun sik menarik..hehehehe..

F&F:
nak madah aku tok terer sik lah...kadang2 mode auto ya juak d pakey ku.tapi mun aku maok gmbar ya nmpak lain sikit,baruk ku makey manual..

amni:
hehehe...yahh,ktk pun slalu juak duhal.mun cam sik cantik delete..bnr sik?hahaha..tp trend dak mbiak kinek tok,ngmbar dirik mpun,pose molah mulut muncung..kira kiut lah tek..hekhekehek...

BSi:
plastik ari d gantung,pasya d tebuk lubang halus kat plastik ya.suruh nitit dlm baldi...:)

kaljis:
yalah..depend dengan situasi juak sbenarnya..mcm nak ngmbik gmbar dak mbiak ngmbik hadiah atas pentas,kompom ku makey auto jak..hehehe. tapi aku maok gmbar ya nampak lain sikit,baruk ku makey manual..

norris:
makseh bro..masa ya nang gik tgh rajin nak explore.mcm2 jak d ambik.

khairul antasha:
aok..mun keta,nyaman gik makey auto koh.makin masa jem,sik payah gago2...kluar tajuk juak dah.ehehe..
TQ...

Amni said...

ekekekekek... sik sanggup mek nak polah pose kedak ya.. kiut kali kata sidak.. tapi kmk rasa malu ekdirik mun nak molah kedak ya... pasya coma kenak tetak mirul jak.. haih.. ndak mek.. ekeke....

Willie a.k.a Reptoz said...

Benar pok,

Kita meli DSLR sebab mok makey manual function. Di mana, photographer yg berkuasa. Gambar you ambil semua kacak bro.

Ninie Nordin said...

haahh! nembiak ya! knk nya comel glak? buleh sik mek kubit2 pp nya nok gebu yaa? buleh sik?

erolnukman said...

amni:
tapi gambr camya dah kira jadi trend dah kinek tok..pose ala2 kiut.hahaha

willie:
ada part kmk makey auto juak lah...makey manual seronok utk bereksperiment.

ninie:
mbiak tetak nak sik bbaju ya ka?hehehe...anak kmk (HarizNukman) masa gik umur stahun mun sik salah kmk laa...bolehhh!! kubit jakk...sila2...hehehe

Juelina Stanie (AJ) said...

oh mode blari
oraite
ley cuba tok hehehe
kck2 pix !!

erolnukman said...

juelina:
aok..ada lambang org brekot..hehehe! kamera nikon la...kamera lain sik juak kmk pasti.:P

Nono Fara said...

kamek into aperture priority sekarang! dolok suka manual.. tapi bila dah makey aperture priority, kmk rasa mode A lebih practical.. cepat. and so far gmabar turn out to be okayy :)sik payah nak edit lebih2 lagik :D

erolnukman said...

nono:
yaka?sebelum beralih ke manual,lamak juak kmk makey mode A ya koh..kinek tok byk ke Manual gik.Mode A kira pilihan kedua dah..:)