Wednesday, October 6, 2010

Gambarajah 1.3 (Last)

Sepatutnya ada satu entri yang aku nak postkan sebelum entri ini. Bercerita tentang satu lagi cabang fotografi, iaitu fotografi perkahwinan atau lebih mesra dengan nama wedding photography. Memandangkan siapalah aku untuk becakap tentang hal ini, terpaksa cancel. Takut tersalah fakta, walaupun sebenarnya tak banyak mana pun fakta. Lebih kepada bercerita pengalaman sendiri. Siapa nak baca? Ahh..abaikan...

Macam aku pernah cerita kat sini, tujuan asal blog ni hanyalah tempat untuk aku berkongsi hasil2 fotografi dan bercerita apa yang berlaku di sekeliling melalui gambar2 yang aku ambik. Bukan untuk menunjuk hebat jauh sekali meninggi diri. Tak ada apa sangat pun nak ditunjukkan. Lagi ramai nama2 hebat atau paling tidak pun dikalangan blogger yang aku rasa boleh dijadikan sebagai rujukan. Lagi2 sekarang ni,siapa2 pun boleh memiliki kamera/DSLR. Tak kira tua muda laki pompuan. Tolak tepi isu jenama mana lebih hebat. Bagi aku semua sama! Teknologi sekarang makin laju. Tak larat nak kejar satu2..Tahun ni keluar D60..lepas tu keluar pulak D90..disusuli D3000, D5000, D300s.Dan baru2 ni dengar nak keluar pulak D7000.(merujuk kepada jenama Nikon.Susunan dia aku kurang pasti).Lepas ni? D7000s? D3z?

Era digital sekarang ni semua dah jadi mudah. Kau tangkap gambar guna kamera telefon pun, kau dah boleh edit gambar tu jadi lawa. Banyak perisian dah wujud sekarang ni. Silap2 orang lain boleh ingat kau ambik gambar guna DSLR..Kena pulak budak2 sekarang ni dah makin kreatif. Idea macam2..Sampai kadang2 tu aku sendiri kagum dengan idea2 seni diaorang. Maksud aku bukan saja dalam bidang seni fotografi. Seni lukis, graffiti, muzik, videografi, grafik&designer dan macam2 lagilah..Kalau boleh tu, rasa macam nak bolot semua bakat2 hebat diorang ni..ehehe!

Apa2pun, aku cukup2 bersyukur dengan apa yang aku dah ada sekarang ni. Lagipun bagi aku, fotografi ni sekadar hobi aku semata2. Belum terfikir lagi untuk success dalam bidang ni. Cuma apa yang boleh aku katakan, aku cukup senang dengan nya. Mungkin lepas ni nak cuba hobi baru pulak. Videografi...Siapa tahu...Hehehe!

Terima kasih kepada isteri tercinta yang paling banyak menyokong. Seorang akauntan peribadi yang sangat cekap mengendali bujet suaminya dalam hal2 sebegini.(wak, ada saya nanggar lam Shashinki tek, rasa macam nak meli beg kamera baru lah..Beg lamak rasa cam sik best.Boleh kira2 bujet untuk bulan tok?Hehehe..) Tidak lupa juga kepada kawan2 & blogger2 yang sudi singgah ke blog ni. Kepada ex-client / future client, terima kasih kerana memberi kepercayaan untuk aku merakam detik2 manis dihari penting korang, walaupun mungkin ada yang terpaksa sebab photographer2 hebat lain semuanya full book..Hehehe!

Saya Buat Habis Baik!!! (sambil buat tabik pengakap)
.
.
Last Choice

18 comments:

AmirFX said...

Aku tok lom tauk gik hobi apa yang best.. Msh tercarik2 hobi... Nway, nice pic... Keep up the good work boy..*sambil merik tabik*

Nono Fara said...

behind every successful man there's a great woman kan? wee~ :) u're so lucky to have a very supportive wife.. :))

benar ya, i was thinking to try videography juak ekekeke. tunggu la kaya sikit mok beli HDSLR :D

erolnukman said...

amirFX:
hehe..mst ada..aku pun mula2 dolok neyda minat gilak main kamera tok..haitt! *tabik balit*

nonoFara:
TQ!
yalah..macam layan jak oo..ada juak lah try ngmbik video makey DSLR kmk tok.best aih.nak molah sigek projek video lok.klk post.gik mikir tema...hehehe

ChiLaBaey's Spot said...

Gambar kedua adalah terbaik dari segala gambar yang diambil... Sebab kalau tak kerananye setiap gambar yang diabadikan tidak akan wujud dengan suksesnye... Keep it up Bro.... :)

Abg.Syuk said...

*tabik* tuan... tahniah tuan.. *tabik* kenak x post hal wedding g... maok taukkkk hobi ka,, utk job ka, x kira... seni itu bebas... slow shutter org bejalan ya cne??? macam pernah juak aku dudok cya.. mun betol la

erolnukman said...

chilabaey's:
Terima kasih bbyk bang..segan le plak kena puji lebih2 ni.hehehe!

erolnukman said...

abg syuk:
hehe..malu juak nak klakar hal ya.rasa masih lom layak gik..hehehe!
sik ingat juak ku cney tempat ya koh.samada KLsentral @ KLCC..

Faizal n Fashitah said...

Ada kantau videography ka? mun part video editing tok, ko carik jak aku ah! yerrRrr alu nak rondeng hal bisnes ndah hehehe...

kaljis aka onggon said...

gambar no.1, 3 dan 5 pada mata aku nang kacak eh.. nok lain pun kacak2 pok.. Ku pun mok tabik juak! Hait!! Suka nangga tone gmbr u.. Boleh share caranya?

erolnukman said...

F&F:
uishh..ada..ku nanggar kat ctok masih kurang juak org minat ng videografi koh.rasa aku la...
videografi utk org kawen la (tolak tepi video malam pertam) hahaha!
tp aku suka macam komersil video.mcm dalam link videografi ya eh.
mesti ko terer bab2 ya..

kaljis:
Hait! TQ bro..
tone ya?hehe..malu juak nak madah eh,sbb kadang2 jadi,kadang2 sik jadi..sukati ku adjust jak.kejap ku main filter,kejap main curve,kadang2 colour balance..contra apa sgala..mun sik jadi juak upa,B&W terus...hahaha! sik ku tauk ada cara lain yg lebih mudah la.explore ku dik mpun jak..ingin juak ku nak blajar ng ktk org yg otai2 ya.:)

d_tieah said...

Wah..
Nice photos..
Keep it up bro..
Lak kmk kawen nak nyuruh ktk juak la..
Hehe..

Amni said...

kah jak la apsal wedding ya.. walaupun kmk sikpat tengok kat opis tok, ney tauk dapat tengok masa online kat umah kuching kelak.. hehe...

kmk lebih suka laki jadi akauntan.. tapi ney po gayo.. rasanya wanita lebih success mun jadi akauntak di rumah.. heee...

labulabi said...

pok,dalam dunia fotografik tok xda orng madah nya betul or org ya salah.kita da pandangan kita masing2 menilai gambar nak.so xda hal.kitak kah ajak enrti pasal wedding ya.kmk nang memerlukan entri pasal weding sebab da job nak jalan tahun tok.wakakaka.cewah carik edia k gambar bah.hahahaha.kmk suka kamera sebab kmk suka panorama.gambar2 hijau.dolok nang hobi,kinek tok pun masih hobi,p da org suruh kmk ambik gambar keluarga la,gambar kawen la.kira ya duit masyukkkkk la.hehehe.

erolnukman said...

d_tieah:
boleh...bila kawen tek?hehehe..

amni:
aok..depend juak lah sebenarnya..tp mun kmk nang sik dapat.borossss...hehehe!

labulabi:
hehehe..tunggu sikit masa yg sesuailah,baruk post entri ya.insyaAllah..bukan ada apa2 tips pun.cuma cerita pengalaman dirikmpun jak..
aok,mun oleh duit hasil kerja yg kita suka best rasa oo..sik tauk camney nak madah best ya.hehehe

am-rie said...

tabik juak bro..
ilek2..kongsi apa saja..boh malu2..hehe
berjuang terus..tepuk pengakap!!

Amni said...

Sama ngan mirul. BOROS! Haihhh.... kmk boros juak.. belajar untuk jadi akauntan la nektok.. semua belanja kmk + nya perlu di ato kmk.. SIK SUKA!

Juelina Stanie (AJ) said...

wah best entry kali tok
mdalam mskdnya

psst: tpk juak maok join videography..nunggu kaya lok (smbl polah tepuk pengakap) hehehe

erolnukman said...

amrie:
ok..pastok sik malu2 gik..*tepuk pengakap...sekali lagiiii..*

amni:
suka @ sik...mesti juak! hahaha!

juelina:
sama2 kita nunggu kaya..hehehe!
*sekali lagiiii...*