Wednesday, September 29, 2010

Gambarajah 1.1

Hari ini masa banyak dihabiskan membuka semula cerita2 lama dalam blog ni.Bila diingat balik tujuan asal aku buat blog.Semua bermula disebabkan minat aku dalam fotografi.Disuntik dengan rasa teruja melihat hasil2 gambar dari blog ini.Boleh dikatakan influence aku dalam bidang fotografi selain nama2 lain yang akan aku sebut nanti.

DSC_0039DSC_0100Pada asalnya aku kurang menghargai seni dalam fotografi.Cuma lebih tertumpu pada muzik dan seni lukis.Kegilaan untuk bereksperimen dengan bunyi-bunyian pada masa itu sangat tinggi. Apa2 sahaja yang berkaitan dengan muzik.Bermain bersama band dan sempat juga merakam beberapa rilisan sebelum terkubur.Pernah juga menyertai kumpulan pancaragam Kombo Saberkas di Kuching sebagai pemain trumpet.Senang cerita zaman 'my life is music' lah..Sangat poyo!

DSC_0143DSC_0183Iman Daud.Seorang sahabat yang memperkenalkan satu lagi cabang seni yang tidak pernah aku ambil peduli sebelum ini.Fotografi..Ya,aku masih baru dalam bidang ini.Mungkin ayatnya terlalu klise dan sering kita dengar bila ditanya kepada mana2 penggemar fotografi.Tapi sekurang-kurangnya lebih baik dari ada yang mengaku sudah lama menceburi dalam bidang ini.Cerita begitu begini.Padahal nothing!

DSC_0003Mulai hari itu aku mula menjadi pemerhati.Merujuk sumber2 dari internet,buku dan majalah berkenaan kamera/fotografi.Melawat laman web/blog jurufoto2 profesional/amatur dalam & luar negara.Aku kira ianya sebagai medium utama sebagai rujukan (sampai sekarang).Kamera handphone nokia model 3230 1.3megapixel pula sebagai pelengkap minat aku dalam fotografi.Sehinggalah aku memiliki DSLR yang pertama pada awal tahun 2008.Nikon D60!
.
.
Hobi Baru!
(bersambung....)

25 comments:

Abg.Syuk said...

i know him... nya lah orang yang membuka peluang bisness pada kmk.. Thanks to him.. will remember him

Ninie Nordin said...

semoga ktk jadi fotografer yang lebih pro dan hebat. yerr. ;b

tapi nak. dari dolok ngga gamba2 lam blog tak suma kacak2. cun jak upa. (:

erolnukman said...

abg syuk:
siapa maksud kau syuk?iman?fad manaf?

ninie:
amin...sik pernah terfikir sejauh ya.just suka2 jak...yg penting puas hati.anyway TQ!

ztie said...

teruskan! gambar ktk kacak2. mek nak menuntuk ilmu foto ngn mujik ngn ktk lok. Polah lagu gk ktk sitok.. ngeee :D

Abg.Syuk said...

iman daud..

labulabi said...

kmk salah seorang silent reader kitak.hehehe.usaha tangga kejayaan bro.kmk suka nangga gambar dalam blog kitak. kadang2 kmk ambik idea dari gambar kitak ya.hehehe

ChiLaBaey's Spot said...

Walau pun baru seperti yang dikatakan, tapi hasilnye sangat2 menarik... Boleh dijadikan rujukan untuk photographer seperti saya, bro... :)

erolnukman said...

ztie:
makseh ztie...hehe,,lamak juak dah kmk sik bmujik koh..=)

abg syuk:
oo...u kenal iman juak.yup! manusia berbakat dlm apa2 d ceburinya..hehehe!kinek tok lebih mendalami ilmu agama.sik aku bila gik...=)

labulabi:
silent reader?hehe..ada juak..gmbar biasa2 jak sbenarnya.byk gmbar travel & gambar anak..apapun makseh byk2...

chilabaey's:
tapi gambar abg lagi mantap!

fLo said...

waiseh..bc entry ktk lalu terpikir apa ndak ka d minat kmk..kekeke..
aaa....mlm tok berpikir..hahaha..

mat said...

walaupun gik baru, tapi gambar2 mantap2 hebat...

FaRiZa said...

hehehe.. tauk sik, disebabkan blogger2 mcm ktk org la, kmk minat dgn fotografi. tp kmk xda la pro.. pakei suka2 jak. amik gambar pun ntah apa2 jak di amik. tp sbb blogger2 mcm ktk org la kmk semangat mok belajar fotografi. n baruk ada DSLR tahun tok tek. mun dolok suka posing2 jak. kinek tok suka posing n suka snap gambar. anyway, keep it up!

AmirFX said...

Dolok ada kemere 1.3Mp dah kira bangga benar jak.. Jauh beza nektok.. Semua org lebih ke DSLR.. haha..

Nono Fara said...

La kmk ingat la kitak pakey Sony lamak2 tok. Rupanya Nikon... Pawa pawa. :))) And as usual kmk suka color gambar kitak yang terang... :D

erolnukman said...

flo:
ceh..baruk nak mikir apa d minat..

mat:
TQ mat..ya gmbar yg d upload..ada beribu2 gik gmbar yg sik brapa nak mnjadi dlm simpanan.kekeke!

fariza:
bnr pdh ktk eh..kmk dolok pun mcm ya lah.nanggar blog dak photogrpher2 lah molah semangat nak blajar.tapi yalah tek,kinek tok pun masih gik dlm proses belajar.kmk nang slow ckit..hehe!makseh fariza...

amirFX:
aok...bangga aih.tp slalu juak komplen gmbar pecah bila d zoom.masih sik faham konsep pixel masa ya..hehehe..

nono:
yaka..hehe..kmk makey nikon.xtauk kenak lalu beli nikon.mgkin sblum beli dolok byk nanggar tutorial nikon lam youtube..hehe.anyway,TQ nono...

Faizal n Fashitah said...

Kacak gamba bokeh nok rumah gantong ya. Tajam jak gamba ya. Terlior ku nangga..

Teh O said...

subhanallah.. malu baca entri tok.. mudahan Allah rendahkan ati aku

erolnukman said...

f&F:
sikpa..teliur sikpa..jgn alu kluar nak lain..hehehe

iman:
hehehe..malu kmk ktk maca entri kosong tok.

Krisno said...

Wah...kacak semua gambar ia bro..

Norris said...

ku org baru bena...siktau apa2...ku suka gambar2 kau pok...peminat no.1

Amni said...

kmk minat photography... sampei sanggup beli hp mahal (mahal bagi kmk la...) sebab dari sia mek boleh ambik gambar di siney2 jakk.. memang banyak koleksi gambar, tapi malu nak nunjuk.. hahah....

tapi kmk lebih minat muzik.. walaupun salu rasa POYO bila minat muzik.. macam sik sesuai.. haha... tapi realitinya memang minat muzik dari kecik.. cuma sik terfikir nak perform dan sebagainya.. just main untuk dirik mpun..

ada terfikir untuk buka studio dikpun untuk di sewa dan sewaktu dengan nya.. ada juak terfikir nak bukak kelas muzik yang boleh mbak generasi muda nektok ke arahNya.. ya insha allah...masih dalam perancangan... mudahan la jadi ooo....amin... gud luck untuk kitak cikgu!

erolnukman said...

krisno:
TQ krisno...=)

norris:
jgn madah camya..gmbar kau lebih ok apa?!kacak...sama bljar pok..

amni:
laa...kenak sik tunjukkan hasil2 gmbar?gmbar mula dlm blog tok dolok pun just makey kamera hp jak..1.3mpxel.
hehehe..sik kan lalu poyo.mksud kmk,masa kmk zaman dolok2..hehehe! ada juak lah rasa sikit2...

Amni said...

haha.. kmk rasa kmk poyo.. bukan sebab kmk opuan, tapi sebab latar belakang kmk... urang tengok pun urang sik cayak kmk minat muzik.. ngeee.... mun laki, biasa jak minat muzik... =) malu mok kah gambar dalam blog.. heee... kelak, insha allah... =)

Willie a.k.a Reptoz said...

Hello pok, adalah geng aKu minat bergambar tok. Best eh!

Aku dah pun jual D60 ku pok. Sekarang D90 sudah dlm genggaman.

Juelina Stanie (AJ) said...

ben10!!
penah jd pemain trumpet ktnya
best2!
ku pun br jinak2 ngan fotografi
new hobi!now addicted hahaha

erolnukman said...

willie:
hehehe...d60 aku pun dah lamak d jual...

juelina:
penat bibir main trumpet aih..hehehe!
aok,maok addict juak oleh menatang tok...