Sunday, March 1, 2009

Diari Seorang Lelaki (Hujung Minggu Yg Bosan)

Sabtu, 28 / Feb / 2009

Arghh..kenak lah aku pandei bangun awal indah ari tok..Kira target nak ngandor sampey pukul 10,cek2..pukul 7.45 dah bangun.Try tido balit,tapi mata lalu sik maok nak tlelap gik.Dah lah sejuk gila babi..Duhal aircond dipasang suhu paling rendah..Gila,patut pun sejuk bukan2.Sampey bkabus dlm bilit.Nasib jak aku mpun sik bekuk sejuk..

Lepas berus gigi cuci muka sgala, aku terus g kluar..Rasa sunyi jak umah tok walaupun aku nang tauk umah tok nang tiap2 hari sunyi.Ney ndak tuju dak mak,bini & anak aku..Bapak aku ari marek g KL sbb ada urusan kerja..Orang tua yang nang slalu pegi sia ctok semenjak 2 menjak tok.Maklumlah,bisnes makin maju..Kira Alhamdulillah lah..

Agak dapur, sikda juak dak mak & anak bini aku..Bibik(org gaji indon) adalah.Aku sik brani glak bklakar dgn nya,sbb aku nanggar nya tok cam ahli sihir jak upa..hehehe! Sik tauk lah cney dak mak & bapak aku ngoleh nya..Kadang2 nak nyuruh nya pun aku sik brani.Ada aku tok di sihir nya klk..hahahaha!

Aku ambik jus kat peti ais & terus keluar ke laman..Yah,,nang dah agak mesti dak nya ada kat ctok..Bini aku ngembak anak aku main kat swiming pool, mak aku tgh ngerutis dak bunga2 nya..Aku dok jak kat krusi kat tepi pool nanggar olah anak aku main air.Aku gik ingat masa mula2 swiming pool ya ada dolok,mala jak muka aku tok terjun mandik.Apa klas mandik kat bilit mandik.hehehe..Sik kira pagi petang siang malam..hahaha! Kinek pandey boring juak gik..

Aku join anak bini aku main kejap pasya aku masuk bilit studio jamming.Jam sorng2...Kejap main gitar,kejap,main drum,kejap gik main kibod..Last2 masang lagu kuat2,aku mpun gik blagu..hehehe! Tengah sup2 blagu, mak aku mukak pintu...”Erol,bapak baruk call,nyuruh kau ngabas kolam,bla..bla..bla....
Pasya,,bla..bla...bla..” Potong stim nar eh..

Pas mandik aku terus pegi kolam udang harimau bapak aku kat jalan on the way nak nuju Selalang..Kira kolam ya side projek bapak aku 5 tahun lepas.Boleh tahan juak lah hasilnya..

Kira2 10 min perjalanan bruk aku teringat jalan nuju ke kolam ya teruk..Arggghh!!! Terpaksa patah balit nukar kreta..Aku sik maok Caldina aku btukar jadi Caldinot bila kluar dari jalan ya klk..Mun nak tauk, hanya 4x4 jak dapat mlalui jalan ya..Kenderaan jenis lain,Harap Maaf..Eh,kreta kebal dapat juak lah...hehehe..

Sampey2 jak kolam, masa ya dak pkerja2 tengah munggah udang2 masuk ke dalam peti,kak ya peti ya diisik ais,then last skali peti ya gik d masuk kedalam lori besar..Kira banyak juaklah peti2 ya.3 kolam dah clear dipunggah...Tinggal 3 kolam gik.Bapak aku madah udang ya nak k hantar ke semenanjung,kak ya d eksport ke Jepun..Hishh,,biar benar..Sik buruk ka udang ya dah sampey ke Jepun nun klk..sik tauk lah...Tanyak ngan dak jepun..

Aku bila dah kat tempat tok mulalah aku molah muka perasan jadi boss..hahaha! Best aih bila nanggar dak pkerja patuh apa nak disuruh kita..Ehehehe..Arum bulak rokok pun d ketik dak pekerja..hahahaha! sikdalah...Dah selesai semua keja,sain ya sain tok,aku terus chow dari sia..Malas nak nunggu lamak2,makin jadi perasan aku klk.

Masa on the way balit ya sempat gik singgah meli buah dabei jual org tepi jeraya..Meli 3 kilo terus..Rm15 skilo.Ada k pmbuka selera makan tgh hari tok.Sampey2 jak umah..eh,cam kenal jak Honda City biru tok..Sik lain sik bukan,flat AS1111, adik aku..Bila masa gik nya tok datang dari Miri nun?Duhal nya ngan tunang nya datang nak ngurus hal nikah dak nya bulan 3 tok..Bseri2 jak muka bakal pengantin tp masih lom apat celen kekiutan aku la...hahahha!!!

Macam biasa,sementara nunggu ditunggah makan,aku ngan anak aku duduk kat krusi kat tepi pool...Lalu bklakar lah aku sorang dirik ngan anak aku,,”mun lah apa nak d crita papa kat atas ya benar kan best kan..kan..kan...”Hehehe...sori..Semua crita di atas adalah cerita rekaan semata2.Sigek pun sikda yang benar.Aku cuma brangan2 jak tek..Jgn sik k mbuang boring ujung minggu..hehehe! Tp, jgn susah...mun aku kaya benar2 dudi ari klk,aku polah swiming pool besar2 depan umah kak ya semua ktk org d jemput mandik bramai2..mandik puas2..mun sik abis boleh tapau mbak balit..kakakakka!!!

14 comments:

khairul onggon said...

Aiyiii... udah musim dabei duhal.. ney nak carik di KL tok owh.. besalah urg, bila ada di depan mata sik maok ney mok makan.. bila dah sekda susah mok dapat baruklah terhegeh2 ncarik hehehehehe..

Si Penconteng said...

Yohhh entri tok nang penoh ngan aura ke-perasan-an. Haha. Guro jak. Kehkeh.

Nang bosan ujong minggu kitak ya, tapi entri tok bes. Lawak. Buahaha.

erolnukman said...

Onggon :
ada,tapi mahal lah..bukan musim dabei..
kat KL..aku rasa sikdalah...hehehe

Si Penconteng :
Hahaha...yalah.2,3 ari nang nak perasan jak2 kmk..

Apz Krnz said...

aku kena tipu....

Audio said...

Chehh!!
mati-mati ku pikir benar crita tok tek. Hepi lii jak rupa family ya.. ilek2 rah pool la wakakakaka ishkk kenak bulak duhal ekekek...

cursive said...

time ku dgr da studio jamming kat umah tek, alu nak mintak kontek num. ni tauk da molah recording skali.haha.tapi bagus.ada visi dan misi.teruskan~

iman daud said...

ahahahaha... neydak ku eran tek.. bila masa jak kau meli drum, bila masa jak bos ko da molh kolam udang.. khayalan smata2 dhal.. hahaha

erolnukman said...

apz krnz:
Hehehe...tipu muslihat semata2 pis..doa2 jak ney tauk jd kenyataan..

Audio:
hahaha..kira ckit gik nak jd benar ya pok..eh,banyak gik! hahaha...

Cursive:
Nasib bait baca sampey abis..hahaha! Eh,kat bintangor ada studio jaming sik?Ada masa maok juak nak jaming cnun..

iman:
Hahaha...masa aku nulis entry tok pun aku dah tetak2 sorang ngenang kau.Kau jak tauk life aku..Hahaha...Kolam udang!!

Willie said...

oh mungah udang duhal. Teknologi tinggi bah kinek tuk...sikda la udang ya buruk. ahaks!

SyFazidawaty said...

hahaha!mek rasa tok la pes time mek knk bulak tp gik juak rasa hepi.. =)

erolnukman said...

willie:
yalah..nang teknologi tinggi kinek tok..ngidup udang yg dah mati pun bleh..hahahaha!!!

SyFazidawaty:
hahaha...tok pun 1st time kmk nggr org hepi kenak bulak...hahaha!

iman daud said...

hahahahaha... xpat mejin ku mun bos kau jaga kolam udang.. msti lekak lekek dak pkerja bos kau dgr nya bcrita..

zElDrItCh said...

ya baruk crita..nang enjen la..bena2 jak baca..ingat real life tek..part caldinot ya dah teperasan..hebat juak..hahaha..

cursive said...

sikda pat jamm d ctok...mun mok jam g ck jak lah...anda mesti tahu di mana lokasi nya..hehe